Net als de voorbije jaren wordt in de maand mei gezocht naar de meest geschikte dag waarop Witte Lotusdag even in het zonlicht wordt gezet.
Witte Lotusdag, de dag waarop alle theosofen overal ter wereld, het overlijden van H.P. Blavatsky op 8 mei 1891 herdenken.
We kennen de geschiedenis wel: H.P. Blavatsky vroeg in haar testament om elk jaar op de dag van haar overlijden samen te komen en te lezen uit haar favoriete boeken: de Bhagavad Gita, Het Licht van Azië en later hieraan toegevoegd, De Stem van de Stilte.
De Bhagavad Gita en de Stem van de Stilte zijn werken die vaak worden aangehaald tijdens de studie. Het Licht van Azië van Edwin Arnold is minder bekend. Dit boekje heeft als ondertitel: Leven en leer van Boeddha en de voorrede van de schrijver (dichter) begint als volgt:
‘In het volgende gedicht heb ik gepoogd bij monde van een denkbeeldige Boeddhist, het leven, het karakter en het wijsgerig onderricht te beschrijven van Gautama, de Indische Prins, de edele held en hervormer, de stichter van het Boeddhisme.’
Het is dus een boek in dichtvorm geschreven en wie het leest, zal het met HPB zeker eens zijn: het is een heel prachtig werkje, een aanrader voor iedereen!
Naar waarheid, Broeders! Zegt de Schrift, dat elk
De vruchten plukt van ‘eigen voor-bestaan.
Een vroeg’re deugd brengt zegen. Lijden volgt
Op ‘t misdrijf, eens begaan.
Wat gij gezaaid hebt, maait ge. Aanmerkt het land!
De Stilte en ’t Duister weet, dat koorn ontsproot
Uit koorn en sesamum ut sesamum. Zoo bergt de moederschoot
Heel ‘s menschen lot. Hij komt en oogst de vrucht
Van eigen zaaisel, sesamum en graag
Of moordend gif en onkruid, loon naar ’t werk
Op de afgelegde baan.
Licht van Azië, Edwin Arnold – Achtste boek – p179
Graag nodigen we iedereen uit om, samen met ons, deze dag te herdenken.
Deze activiteit gaat enkel fysiek door en wie aanwezig wil zijn op de Hoofdzetel, vragen we vriendelijk hun aanwezigheid te melden via mail aan eb.muigleb-st@ofni of via
GSM 0486 631 997 of 0476 879 968.
Iedereen van harte welkom!